Työnantajien rajut heikennysesitykset kärjistävät neuvottelutilannetta – Työntekijöille viimeinen keino puolustaa työehtoja on lakko

Ammattiiittojen käymiä sopimusneuvotteluja kärjistävät työnantajien esittämät rajut heikennykset työehtoihin. Työnantajat ovat esittäneet eri neuvottelupöydissä muun muassa työajan pidentämistä arkipyhävapaista luopumalla, lomarahan leikkaamista ja sairausajan palkan laskemista. 
26.11.2019 08:15
SAK
Kuva iStock.

SAK:n työehtoasiantuntijaa Ismo Kokkoa työnantajien toiminta ihmetyttää.

– Eri neuvottelupöydissä esitetyistä heikennyksistä ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin sen, että työnantaja on päättänyt lähteä laajalla rintamalla romuttamaan sekä suomalaisia työehtoja että suomalaista työmarkkinamallia.

Ismo Kokko.

Kokon mielestä työnantajan pikavoittoihin tähtäävä toiminta on erittäin lyhytnäköistä ja pakottaa palkansaajat turvautumaan viimeisenä keinonaan työtaisteluihin.

Oma lukunsa on työnantajan jo pitkään harjoittama härski sopimusshoppailu, joka on tänä syksynä huipentunut Postin työehtokiistassa. 

Posti lähti kikkailemaan pakettilajittelijoiden työehdoilla ja perusti tytäryhtiön, johon lajittelijat siirrettiin. Samalla heidän työehtosopimuksensa vaihdettiin ehdoiltaan selvästi heikompaan sopimukseen.

– Työehtoshoppailussa työnantajien tavoitteena on työehtojen kuten palkan heikentäminen, ei ehtojen parantaminen. Jostain syystä shoppailtavana on yleensä jo valmiiksi vähiten tienaavien työntekijöiden palkat, mutta periaatteessa mikään ala ei ole työehtoshoppailulta suojassa, Ismo Kokko varoittaa. 

SAK:n edustajisto vaati viime viikolla, että sopimusshoppailun mahdollistavaan työlainsäädäntöön pitää puuttua jo tällä hallituskaudella, jotta työntekijöille epäoikeudenmukaisesta ilmiöstä päästään eroon.

–  Työehtoshoppailu on mahdollista lopettaa. Keskeisessä asemassa on muun muassa työnantajan motiivi ja tarkoitus vaihtaa sopimusta ja sopimuksen soveltamisalojen tarkempi tarkastelu. Työehtosopimuksen vaihtotilanteessa pitäisi joka tapauksessa suojella heikompaa osapuolta eli työntekijöitä, Ismo Kokko painottaa. 

Katso tästä tarkempia tietoja sopimuskierroksen kulusta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.