Paikallisessa sopimisessa luottamusmies on työntekijöiden paras tuki

Liittojen kesken solmitut työehtosopimukset turvaavat parhaiten työntekijöiden vähimmäistyöehdot, mutta on myös asioita, jotka sopivat paikallisesti sovittaviksi, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila. Hän vastaa kolmeen sopimiseen liittyvään kysymykseen.
24.11.2020 09:30
SAK
Paikallisessa sopimisessa tärkeää on tasapainoinen neuvotteluasetelma ja riittävä osaaminen. Kuva iStock.

1. SAK:n tuoreen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista haluaa, että työehdoista sovitaan tulevaisuudessakin liittojen kesken. Mistä tämä mielestäsi kertoo?

– Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että liittoihin ja erityisesti nykyiseen sopimusjärjestelmään luotetaan. Sopimiseen perustuva työmarkkinajärjestelmä on osoittanut toimivuutensa monta kertaa. Yleinen mielipide on edelleen se, että työntekijän on vaikea sopia työehdoista yksin, kollektiivista sopimista tarvitaan. 

– Työnantajan ja työntekijän kesken tapahtuva sopiminen on harvoin, jos koskaan, tasapainoista, koska työntekijä on jo lähtökohtaisesti alisteisessa asemassa työnantajaansa nähden. Tarve kollektiiviseen edunvalvontaan on edelleen ajankohtaista. 

Karoliina Huovila.

 

2. Mitä ongelmia palkansaajille voi koitua, jos työehdoista neuvotteleminen siirtyy yhä enemmän yrityksiin ja työpaikoille?

– Valtakunnallisella tasolla tapahtuva sopiminen turvaa parhaiten työntekijöiden vähimmäistyöehdot. On asioita, jotka sopivat yrityskohtaiseen sopimiseen, mutta eivät kaikki. Alakohtaisilla sopimusratkaisuilla luodaan myös vakautta alalle, kun vähimmäistyöehdot ovat kaikilla samat. Myös alimmat palkat on syytä sopia valtakunnallisella tasolla.

3. Työantajat vaativat paikallisen sopimisen lisäämistä. Millainen on palkansaajille turvallinen tapa lisätä paikallista sopimista?

– Paikallista sopimista pitää edelleen rakentaa nykyisen työehtosopimusjärjestelmän kautta. Voidaan perustellusti kysyä, onko sopimisen lisäämiselle ylipäätään tarvetta, vai riittääkö nykyisten mahdollisuuksien hyödyntäminen. 

– Paikallisessa sopimisessa tasapainoinen neuvotteluasema ja riittävä osaaminen työpaikoilla on keskeisessä roolissa. Luottamusmiehen roolin vahvistaminen edistää parhaiten paikallista sopimista.

Lue myös Karoliina Huovilan kirjoitus SAK:n blogissa: Lisää sopimista työpaikoilla vai sittenkin työnantajan yksipuolista määräysvaltaa?

Tutustu SAK:n kyselyyn työehtosopimisesta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.