EU-puheenjohtajuus yhdistää Portugalissa – Alueellisten erojen vähentäminen ja työllisyys ay-liikkeen listalla (5.2.2000)
Portugalin ay-liike vaatii maan hallitukselta voimakasta panosta työllisyyden kohentamiseksi. Ay-liike vaatii myös työelämän oikeuksien parantamista, eri alueiden ja alojen sosiaalista lähentymistä ja työmarkkinajärjestöjen välisten neuvottelujen edellytysten parantamista. Ay-liike vaatii myös yleiseurooppalaisen työtaistelu- ja sopimusmahdollisuuden eli ay-oikeuksien kirjaamista EU:n perussopimuksiin. Portugalin aika ajoin eriseurainen ay-liike on esittänyt yhteiset tavoitteensa EU:n puheenjohtajalle.
Euroopan tason työllisyyden eteen aikoo Portugal EU-puheenjohtajuuskautenaan panostaa muutenkin paljon. Kunnianhimoisena tavoitteena on maaliskuussa Lissabonissa pidettävässä ylimääräisessä huippukokouksessa saada aikaan päätös, jossa Kölnin työllisyyssopimus – työllisyyden hoitamisen makrotason ja muiden keinojen yhdistäminen – päätettäisiin panna täysimittaisesti toimeen. Portugalin tavoitetta tukevat sekä Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY että molemmat portugalilaiset ay-keskusjärjestöt UGT ja CGTP-IN (*). UGT:n kansainvälisten asioiden sihteeri Oliveira Consta Rui huomauttaa ay-liikkeen muista tavoitteista puhuttaessa, että ”työllisyyden hoitamiseen verrattuna muut työelämätavoitteet ovat vain sen surkeita sukulaisia.”
Poliittinen asetelma ay-tavoitteille edullinen.
Työllisyyden parantaminen on Portugalissa asetettu maan EU-puheenjohtajuuden ykköstavoitteeksi konsensushengessä. Vuoden 1995 syksystä lähtien sosialistit ovat olleet maan johtava puolue. Viime lokakuun vaaleissa sosialistit saivat puolet 230 parlamenttipaikasta. Nykyinen hallitus on koottu pääasiassa sosialisteista; siihen kuuluu vain yksi sitoutumaton jäsen. Pääministerinä on Antonio Guterres. Tammikuussa -96 voittivat sosialistit myös presidentinvaalit, ja paikan sai Jorge Sampaio.
Pääministeri Antonio Guterresin kahden hallituskauden aikana suhteet maan ay-liikkeeseen ovat parantuneet huomattavasti, arvellaan ay-liikkeessä yleisesti. Yhtenä syynä on ollut se, että hallitus on alkanut lunastaa ay-liikkeelle antamiaan vaalilupauksia. Ja esimerkiksi työttömyysluvut maassa ovat alkaneet laskea. Keskimääräinen työttömyys on saatu painumaan jo 5 prosenttiin. Vaikkakin ay-liike on jakautunut, se on kyennyt yhteistyöhön sekä hallituksen kanssa että asiakohtaisesti myös keskenään. Ajankohtainen ay-liikettä yhdistävä tehtävä on juuri maan EU-puheenjohtajuuteen liittyvä haaste. Portugalin ay-liikkeen kannalta suotuisat poliittiset asetelmat ovat osaltaan johtaneet myös siihen, että EAY:n hallitus on ensimmäisen kerran historiansa aikana päättänyt pitää kokouksensa muualla kuin Brysselissä. Kokous pidetään Lissabonissa juuri työllisyyshuippukokouksen alla 21.-22. maaliskuuta. EAY:n hallituksen kokoukseen odotetaan puhujaksi myös Portugalin pääministeriä Antonio Guterresiä.
Työelämän tavoitteita edistettävä.
Portugalin ay-liike tukee voimakkaasti Euroopan ay-järjestön yleisiä tavoitteita maan puheenjohtajakaudella. Työllisyyden ohella portugalilaiset haluavat edistää joitain työelämän tavoitteita, mm. työntekijäin tiedottamista ja kuulemista koskeva direktiiviehdotus tulisi ottaa käsiteltäväksi seuraavan kuuden kuukauden aikana. Samoin kiirehditään eurooppayhtiöiden työntekijöiden oikeuksia koskevan direktiivin valmistumista. Myös eräitä työsuojelua ja sosiaaliturvaa koskevia lainsäädäntöhankkeita halutaan edistää, ja erityisesti korostetaan kolmansista maista tulevien työntekijöiden oikeuksien mm. varhaiseläkeoikeuden ja työttömyysturvan parantamista.
Ay-liike tukee myös Portugalin yleistä tavoitetta sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tai lähentymisen lisäämiseksi Euroopassa. Ay-liike pitää tärkeänä sitä, että maanosan sisällä yhteiskunnallinen ja taloudellinen tasa-arvo toteutuisivat nykyistä paremmin.
”Amerikkalaiset työmarkkinat” ay-liikkeen huolena.
Portugalin ay-keskusjärjestöjen keskinäiset välit ovat ”muodolliset” sanoo suuremman keskusjärjestön, lähinnä kommunistisen CGTP-IN:n pääsihteeri Manuel Carvalho da Silva. Keskusjärjestöt CGTP-IN ja hallitusvastuussa olevien sosialistien johtama UGT järjestävät yhdessä Lissaboniin tulevaa EAY:n hallituksen kokousta sekä suurmielenosoitusta, jonka eurooppalainen ay-liike organisoi EU:n kesäkuun huippukokouksen yhteyteen Feiran ja Porton kaupunkeihin. Myös Iberian niemimaan ay-järjestöt – espanjalaiset ja portugalilaiset yhdessä – koordinoivat aika ajoin politiikkaansa.
CGTP-IN -keskusjärjestön juuret ovat diktatuurin aikana syntyneessä radikaalissa ay-liikkeessä. Toinen maan ay-järjestöistä, UGT perustettiin parikymmentä vuotta sitten vastapainoksi CGTP-IN:n jyrkän vasemmistolaiselle politiikalle. Järjestöjen yhteistyö ei kaikin ajoin vieläkään luonnistu.
Oliveira Costa Rui, UGT:n kansainvälisten asioiden sihteeri sanoo hallituksen kääntäneen maan työttömyysluvut laskuun, mutta rakenteellisia ongelmia on paljon. Työsuhteet ovat liian usein määräaikaisia ja palkat ovat kehnoja, sanoo Oliveira Costa Rui. Portugalin keskipalkkaa, joka on noin 650-700 USA:n dollaria (vajaa 4 000 Smk) kuukaudessa, hän pitää EU-maiden alhaisimpiin kuuluvana. Lisäksi palkat ovat voimakkaasti polarisoituneet: jotkut saavat hyvinkin korkeita palkkoja ja toisilla aloilla, esim. tekstiiliteollisuudessa, palkat ovat kehnoja. Ihmiset joutuvat hankkimaan useita työpaikkoja tullakseen toimeen. Tätä työelämän ”amerikkalaistumista” hallitus ei ay-liikkeen mielestä ole riittävästi vastustanut saatikka tilannetta korjannut.
Myös toinen keskusjärjestö CGTP-IN kritisoi maan hallitusta työllisyyden rakenteellisissa kysymyksissä. Keskusjärjestön pääsihteeri Manuel Carvalho da Silva sanoo, että hallituksen työllisyysohjelma on hyvin teoreettinen. Hallitus ei analysoi niitä syitä, joiden vuoksi ihmiset päätyvät työelämän ulkopuolelle. – Eli sosiaalisiin ilmiöihin työelämän osana ei olla kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Työntekijät jäävät liian aikaisin pois työelämästä ja esim. akateemisesti koulutetuille ei aina löydy lainkaan työpaikkoja. Nuoret joutuvat monesti lähtemään ulkomaille, selvittää Manuel Carvalho da Silva. Samoin hän moittii Portugalin palkkatasoa ja pitää palkansaajien verotusta epäoikeudenmukaisena.
Hilkka Jukarainen (*) Liitteenä Portugalin ay-keskusjärjestöjen esittely