Ylivelka syrjäyttää – Miksi poliitikot eivät puutu pikavippien härskiin markkinointiin?

Blogi 05.03.2018 09:09 Järvinen Harri
SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen

”Valitset summan, koron ja laina-ajan itse.”

”Lainapäätös 3 minuutissa ja pikavippi maksetaan tilillesi heti.”

”Olemme innoissamme saadessamme kertoa sinulle, että sinut on hyväksytty hakemaan lainaa…”

”Voit käyttää rahat mihin tahansa haluat…”

”Parhaat pankit kilpailevat siis sinusta…”

Muun muassa näin vastuuttoman rehvakkaasti pikavippifirmat mainostavat eri medioissa, vastenmielisen tungettelevasti jopa ihmisten henkilökohtaisissa sähköposteissa. Jos minulta kysyy, tällainen mainonta pitäisi kokonaan kieltää.

Kun maksuhäiriömerkintä on jo lähes 400 000 suomalaisella, eikö jotain pitäisi tehdä juuri näiden pikavippien hillitsemiseksi. Liian helppo velkarahan saaminen johtaa harvoin mihinkään hyvään.

Ongelma huomattiin jo vuosikymmenen alkupuolella pikavippitarjonnan yleistyessä, ja kuluttajansuojalakiin kirjattiin pikavippien korkokatto. Alan veijarit – tylsempääkin termiä voisi käyttää – kuitenkin löysivät korjatustakin laista porsaanreiän, ja meno on ollut sen mukaista.

Luulisi poliitikkojen tarttuvan pikavippien vähintäänkin epäeettiseen markkinointiin, kun he näyttävät juoksevan pienempienkin ongelmien perässä. Vai kulkeeko poliitikkojen ajatus tässäkin asiassa niin, ettei ihmisiä pidä holhota: juokoon vaan itsensä hengiltä vaikka sitten velkarahalla.

400 prosentin korko tuntuu hyvin karulta

Noin puolitoista vuotta sitten ryhmä eri puolueiden kansanedustajia halusi korjata lakia niin, etteivät yli 400 prosentin korot olisi enää mahdollisia. No hyvä, mutta kyllä 400 prosentinkin korko edelleen tuntuu hyvin karulta, kun yleisin asuntolainan viitekorko on viime vuosina pyörinyt jopa miinuksella.

Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on tuhoisaa, että ylivelkaantuminen on tehty liian helpoksi. Hallitsematon velkaantuminen kun johtaa helposti syrjäytymiseen, ja siitä syntyvät ”korot” lankeavat meidän kaikkien maksettaviksi.

Vanha totuus pätee tässäkin: ennaltaehkäisy tulee jälkien korjaamista halvemmaksi.

Harri Järvinen
Kirjoittaja on SAK:n yhteyspäällikkö

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan Sanomissa 5. maaliskuuta 2018.