Maailman viisain savolainen

Blogi 26.03. 10:00 Konola Jyrki
SAK:n johtajan Jyrki Konolan profiilikuva.

Erään työpaikan kahvihuoneessa toimitusjohtaja, HR-päällikkö, luottamusmies ja tuotantopäällikkö murehtivat arkisia asioita. Sairauspoissaoloista, tuotannon pullonkauloista jne. käytiin vilkasta keskustelua. Luottamusmies yritti pari kertaa osallistua, mutta ei saanut puheenvuoroa. Lopulta toimitusjohtaja keskeytti koko touhun. 

- Olen kuullut, että Helsingissä erään mielipiteiden kertomiseen keskittyneen puodin takahuoneessa on töissä maailman viisain savolainen. Mennään ja kysytään neuvoa häneltä. 

Luottamusmies jäi töihinsä, mutta muut lähtivät pääkaupunkiin. Ja sieltä he tosiaan löysivät savolaisen, joka piti itseään maailman viisaimpana miehenä. Hänen ympärillään hyöri innokas pukumiesten ja -naisten joukko. Vuorollaan jokainen sai kysyä yhden kysymyksen. 

- Kuinka saisimme tuottavuuden kohomaan, kysyi tuotantopäällikkö. 

Savolainen kertoi, ettei juuri tuohon osannut vastata. Sitten hän puheli laveasti keinoista löytää säästöjä henkilöstömenoista esimerkiksi ulkoistamalla, tiesi kuinka EU:n finanssipolitiikka pitäisi virittää, Ukrainan kriisi ratkaista, kuka saa esiintyä televisiossa, opasti KuPSin miesten edustusjoukkuetta puolustuspelaamisessa, siteerasi Ayn Randia sekä Margaret Thatcheria ja ylisti uusliberalismia.  

- Mitä meidän pitäisi tehdä sairauspoissaolojen vähentämiseksi, kysyi HR-päällikkö. 

Siihenkään savolainen ei osannut vastata. Hän kuitenkin kertoi olevansa huippuvirologi sekä ajoituksen mestari. Savolaisukko haukkui Sanna Marinin hallituksen, koska se ei ollut ottanut ajoissa maskeja käyttöön ja sitten luopui niistä liian myöhään. Samoin oli hallitus ottanut koronapassin käyttöön väärällä hetkellä ja sitten luopunut siitä väärän aikaan. Lisäksi hän tiesi kertoa kuinka kaikki tarvitsemamme sähkö voitaisiin tuottaa päästöttömästi. Ja vielä: nyt olisi juuri oikea hetki Suomen lunastaa Nato-optionsa! 

Pukumiehet ja -naiset olivat hyvin vaikuttuneita kaikesta kuulemastaan. Heitä ei näyttänyt vaivaavan, ettei savolaisukko osannut vastata kysymyksiin. Päinvastoin he tuntuivat arvostavan, että jollain oli ylipäätään lonkalta heittää simppeleitä mielipiteitä kaikkeen taivaan ja maan väliltä.    

- Mikä on johtamisen tärkein oppi, kysyi toimitusjohtaja. 

Siihen savolainen mielestään osasi vastata. Hän sanoi, ettei kiireisen johtajan kannata asioita itse ajatella, saati isommalla porukalla työpaikalla pohtia. Parasta olisi vain kuunnella maailman viisainta savolaista ja toistella hänen sanomisiaan somessa, klubilla, kotona ja työpaikalla. 

Kysyjät eivät pitkällä kotimatkalla juuri puhua pukahtaneet. Kukin oli omissa ajatuksissaan.  

Työpaikalla palaajia odotti iloinen yllätys. Jo tehtaan portin luona he saattoivat lukea infotaulusta, että tuotanto pyöri täydellä teholla. Sisällä oli toinen infotaulu ja sen mukaan tehtaalla ei ollut tapahtunut pitkään aikaan ainuttakaan sairauslomaan johtanutta työtapaturmaa. Myös tilastoidut sairauspoissaolot olivat ennätyksellisen alhaisella tasolla.  

Porukka paineli luottamusmiehen puheille ja vaativat saada tietää, että mistä helvetistä oikein oli kyse. Tämä kertoi, että heidän poissa ollessaan työpaikalla oli koko henkilöstön voimin mietitty kuinka ratkoa tuotannon pullonkaulat ja vähentää sairauspoissaoloja. Syiden lisäksi oli vuoropuhelussa löytynyt keinoja niiden hoitamiseksi sekä tahtoa toteuttaa ne. 

Luottamusmies kertoi toimista ja johtoporras nyökytteli. He olivat samaan aikaan sekä tyytyväisiä että happamia. Erityisesti toimitusjohtajaa näytti jokin tilanteessa kismittävän. Lopulta porukka alkoi hajaantua, kun kukin palasi hommiinsa. Luottamusmiehellä ei ollut vielä kiire. Hän halusi, että toimitusjohtaja pääsisi purkamaan sydäntään. Vihdoin he olivat kahden. 

- Muut saivat vastauksen kysymykseensä. Minä mietin yhä, että mikä on tärkeintä johtamisessa.  

- Johtamisen tärkein oppi on, ettei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Yleensä viisaus ja ratkaisut löytyvät läheltä, vastasi luottamusmies. 

Sen pituinen se. 

 

Alkuperäinen, parempi ja lapsille sopiva Maailman viisain -satu on Juuso Räsäsen kirjoittama (WSOY, 2019) ja löytyy mm. YLE-Areenasta Pikku Kakkosen iltasatuna. Siinä on kertojana Pirkka-Pekka Petelius.