Erilaisia alustoja

Blogi 05.06.2017 11:53 Järvinen Harri
SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen

Palaan vielä presidentti Mauno Koivistoon ja hänen perintöönsä. Siitä riittää hyvinkin jaettavaa niin tähän kirjoitukseen kuin etenkin tähän aikaan.

Koivisto ja hänen aikalaisensa loivat Suomesta 1950-luvulta lähtien sen, mitä se parhaimmillaan on ollut eli maailman johtava hyvinvointiyhteiskunta. Koiviston oman uran mukaisesti kaikille on annettava mahdollisuus.

Nykytermein Koiviston yhteiskunnallisen vaikutusvallan aikana luotiin alusta, jonka päälle jokaisella on ollut mahdollisuus – vain vähän romantisoiden – rakentaa oma elämänsä. Yhtäläiset mahdollisuudet ovat perustuneet useisiin tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen pohjaaviin uudistuksiin, muun muassa peruskouluun ja terveyskeskuksiin.

Nykyäänkin rakennetaan alustoja, mutta aika eri pohjalta kuin edellä kuvasin. Digitaalisilla, verkossa toimivilla alustoilla voi kaupata asuntoaan, autoaan, osaamistaan tai jotain muuta. Ja mikäs siinä, mutta kovin eriarvoistavaa alustatalous pahimmillaan on.

Alustojen kautta jotain myyvistä on tulossa nykyajan torppareita. Saat jonkinlaisen korvauksen, mutta et välttämättä tule sillä toimeen. Pahimmassa tapauksessa vakituista työtä häviää samassa mitassa kuin sirpaleansainta lisääntyy. Kaikissa tapauksissa alustan omistaja käärii todellisen voiton.

Suomessa ammattiyhdistysliike on SAK:n johdolla lähtenyt hillitsemään orjamarkkinoiksikin kutsuttua alustataloutta. Niin, ettei sen mukana siirrytä takaisin johonkin, jonka piti jo olla historiaa. Aika näyttää, mutta uhat ovat todelliset.

Maailmanmeno ei aina ole omissa käsissämme. Monet nykyajan kehityskulut, megatrendit ovat niin mullistavia, ettei niitä voi verrata koviinkaan työmarkkina- tai politiikan vääntöihin. Kyse on jostain todella paljon suuremmasta.

Suomesta on yhdessä luotu tasa-arvoinen yhteiskunnallinen alusta tehdä työtä ja yrittää. Nykyiset sähköisemmät alustat ovat alttiita tuottamaan erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia.

Harri Järvinen
Kirjoittaja on SAK:n yhteyspäällikkö
harri.jarvinen@sak.fi

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan Sanomissa 5. kesäkuuta 2017.