EK paisuttelee lakkomenetyksiä – SAK:n laskukaavalla menetys lähes 7 kertaa pienempi

Blogi 02.02.2018 15:58 Lainà Patrizio
SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà

EK on laskenut tämän päiväisen poliittisen mielenilmaisun yhteydessä pidettyjen lakkojen kustannuksiksi 120 miljoonaa euroa. Tämä luku ei vastaa todellisuutta edes etäisesti.

Vaikka lakon kustannuksia on erittäin vaikea arvioida edes jälkikäteen, EK:n arvio 120 miljoonan euron kustannuksista on täysin ylimitoitettu. Jos yrityksiltä jää hyödykkeitä tuottamatta lakon vuoksi, voivat yritykset teettää ne myöhemmin ylitöinä ja maksaa asianmukaisen ylityökorvauksen.

Tällöin lakon kustannuksiksi yrityksille muodostuisi ainoastaan 18 miljoonaa euroa, mikä on lähes seitsemän kertaa pienempi luku kuin EK:n laskema arvio. 

Osan menetyksistä työntekijät kurovat myöhemmin umpeen

Aiemmin SAK arvioi, että enimmillään vuorokauden kestäneisiin työnseisauksiin osallistui noin 200 000 työntekijää muun muassa teollisuudessa, kuljetusalalla, rakennusalalla, elintarvikealalla, palvelualoilla ja julkisella sektorilla. Jos käytetään 50 prosentin ylityökorvausta ja keskimääräisiä palkkamenoja, saadaan lakon kustannukseksi tuo mainitsemani 18 miljoonaa euroa. Tämän verran yritykset joutuisivat maksamaan ylityökorvausta. 

Kannattaa myös huomata, että tällöin liikevaihto tai BKT ei supistu lainkaan, vaan yritysten voitosta häviää 18 miljoonaa euroa, mutta se näkyy lisätulona palkansaajien kukkarossa.
Tietenkin kannattaa muistaa, että tämäkin on puutteellinen tapa laskea lakon kustannukset.

Arvioni lähtee liikkeelle teoreettisesta maksimikustannuksesta, jos yritykset todella menettäisivät koko päivän työpanoksen, eikä sitä voida kuroa umpeen normaalin työajan puitteissa. Lisäksi oletan, että yritykset teettäisivät kaiken menetetyn työn ylityönä. 

Todennäköisempää on, että normaalin työajan puitteissa osa menetetystä tuotannosta pystytään kuromaan umpeen, eikä kaikkea menetettyäkään työpanosta välttämättä kannata taloudellisesti teettää ylitöinä. Lakon kustannukset jäävät silloin vielä selvästi alhaisemmiksi kuin tuo 18 miljoonaa euroa.

Yritykset hävisivät alle 0,1 prosenttia, työtön 4,65 prosenttia

Vaikka EK:n laskema luku liioittelee räikeästi, on se menetyksenä kertaluonteinen eikä edes 0,1 prosenttia tuotannon arvosta.

Jos siis työnantajia harmittaa alle 0,1 prosentin menetys lakkojen vuoksi, ymmärtävät he varmasti siinä tapauksessa, miksi työttömiä harmittaa heidän toimeentuloonsa tehtävä 4,65 prosentin leikkaus.

Ehkä mielenilmaus aktiivimallia vastaan oli kuitenkin sen arvoinen?

Patrizio Lainà
ekonomisti
@PatrizioLaina