Työttömyydestä salatiedettä – miten työtön selviää termiviidakosta, jos aktiivimalli hyväksytään?

Työttömyysturvaa muutetaan niin usein, että muutoksista pysyvät perillä lähinnä alan asiantuntijat. Haastavuutta lisäävät vaikeat termit, kuten omaehtoinen koulutus, karenssi, sanktiot ja työn vastaanottovelvollisuus, jotka ovat kaukana selkokielisyydestä.
14.12.2017 14:53
SAK
Kuva: SAK

– Aktiivimalli lisää kiristyksiä edellisten rangaistusten rinnalle. Miten työtön selviää uusista muutoksista, kun jo nykyisessä termiviidakossa selviäminen on vaikeaa? työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen ihmettelee.

– Olemme SAK:ssa painottaneet, että työttömyysturvaa pitäisi pikemminkin yksinkertaistaa kuin lisätä entisestään sen monimutkaisuutta.

Työttömälle virheiden tekeminen tarkoittaa pahimmillaan etuuksien menettämistä. Maksatus saattaa keskeytyä automaattisesti jo esimerkiksi väärän kohdan rastittamisesta nettilomakkeessa.

– Miksi työttömän on ensin kouluttauduttava työttömyysturvan asiantuntijaksi, kun hän voisi käyttää saman ajan työnhakuun ja opiskeluun?

– Termiviidakossa tulisi myös ottaa huomioon, että Suomessa on OECD:n tutkimuksen mukaan 600 000 aikuista, joilla on puutteita luku- ja kirjoitustaidoissa. Henkilökohtainen palvelu auttaisi monia työttömiä ymmärtämään, miten työttömänä toimitaan, Väänänen lisää.

SAK ei hyväksy aktiivimallia eikä ole ollut mukana sen valmistelussa.

Lue lisää - Kolme pointtia aktiivimallista

Lue lisää - Löysät puheet kohtaanto-ongelmasta syyllistävät työttömiä

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.