Tulorekisteri karsii byrokratiaa

Suomeen rakennetaan tulotietojärjestelmää, joka sisältää ajantasaiset tiedot ihmisten palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. SAK:n lakimiehen Minna Tanskan mukaan tulorekisteri on hyödyllinen palkansaajille ja ehkäisee parhaimmillaan myös harmaata taloutta.
22.08. 08:25 admin
Minna Tanska

Mitä hyötyä tulorekisteristä on palkansaajille?

– Ajantasaisen sähköisen rekisterin pitäisi tulevaisuudessa helpottaa muun muassa sosiaalietuuksien hakemiseen liittyvää byrokratiaa ja auttaa varmistamaan, että etuuksia koskevat päätökset ovat oikein.

– Tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja hyödynnetään muun muassa erilaisten etuuksien kuten työttömyyskorvauksen laskemisessa. Toiveena on, että rekisterin käyttöön ottamisen myötä erilaiset etuudet tulevat maksuun aiempaa nopeammin.

Mitä tietoja rekisteri sisältää?

– Tulorekisterissä on tiedot yksittäisten ihmisten palkka-, eläke- ja muista etuustuloista. Kattava tietokanta auttaa viranomaisia myös harmaan talouden ehkäisemisessä.

Ketkä pääsevät käyttämään rekisteriä?

– Työnantajat ja etuuksien maksajat ilmoittavat rekisteriin tulotiedot sähköisesti esimerkiksi jokaisen palkanmaksun yhteydessä.

– Tulotietoja käyttävät eri viranomaiset, muun muassa Verohallinto, Kela, eläkeyhtiöt ja työttömyyskassat. Viranomaiset saavat tulorekisteristä vain sen tiedon, mihin he ovat oikeutettuja ja mitä he tarvitsevat toiminnassaan.

– Jokainen ihminen näkee sähköisessä asiointipalvelussa omat tulotietonsa. Tämä helpottaa oman talouden ja tulojen seurantaa.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Kieli