SAK:n Matti Huutola: Työllisyys paranee koulutukseen, asuntoihin ja palveluihin satsaamalla

Työllistymisen kulmakiviä ovat osaaminen, asunnot ja liikenneyhteydet sekä julkiset palvelut, SAK:n johtaja Matti Huutola korostaa. Huutola puhui lauantaina Jyväskylän Talven seminaarissa.
24.02.2018 14:30
SAK
Matti Huutola. Kuva: Patrik Lindström

– Meidän on etsittävä uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi, Matti Huutola kehottaa.

Työttömyysaste on Suomessa pysytellyt korkeana työllisyyden edistymisestä huolimatta. Työttömät saattavat olla eri puolella Suomea kuin työpaikat eikä heillä välttämättä ole sellaista osaamista, jota työelämässä tarvitaan.

– Suomessa on edelleen yli 600 000 työikäistä pelkän perusasteen koulutuksen varassa. Osaamista voidaan kohentaa muun muassa pidentämällä oppivelvollisuutta sekä helpottamalla opiskelua työn ohessa ja työttömänä, Huutola sanoo.

Työntekijöiden ja työpaikkojen alueellista kohtaamista voidaan puolestaan edistää asunto- ja liikennepolitiikalla.

– Työpaikkojen saavutettavuus varmistetaan, kun asunnot rakennetaan oikeisiin paikkoihin ja liikenneyhteydet pidetään kunnossa. Myös varhaiskasvatuksesta, vanhustenhoidosta ja muista julkisista palveluista on pidettävä huolta, jotta työssäkäynti on mahdollista, Matti Huutola toteaa.

Huutola arvostelee hallitusta vääriin asioihin keskittymisestä. Hallitus on työllisyyspolitiikassaan painottanut aktiivimallin kaltaisia kepityksiä, jotka työllistymisen sijaan johtavat työttömien köyhtymiseen.

– Hallituksen toimet eivät ole sosiaalisesti oikeudenmukaisia eivätkä poliittisesti kestäviä.

Juväskylän Talvi -tapahtuman järjestävät Jyväskylän seudun Sivistystyö, Työväen sivistysliiton Jyväskylän seudun opintojärjestö ja SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestö. Tapahtuma jatkuu 25. helmikuuta saakka.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.