Reilut lomautukset

Pääluottamusmies Jyrki Levonen kertoo, miten hän neuvotteli lomautukset, jotka lisäsivät yhteishenkeä työpaikalla.
17.01.2017 08:47 admin
Jyrki Levonen

– Meillä oli vuosina 2008–2009 isot lomautukset johtuen äkkiä iskeneestä taantumasta ja siitä seuranneesta tilauskannan romahduksesta. Lomautukset ovat aina huono juttu, mutta olen tyytyväinen, että pääsin vaikuttamaan toteuttamistapaan. Työantajan ilmoitettua, että lomautukset otetaan käyttöön, ehdotin ohjenuoraksi mahdollisimman suurta tasapuolisuutta.

– Lomautettuina oli valtaosa työntekijöistä, toimihenkilöistä ja johdosta. Alun perin oli pelkona, että lomautukset koskevat vain pientä joukkoa.

– Ajattelin, että jos vain pieni porukka joutuu kärsimään, heille jää siitä trauma ja pelko irtisanomisesta, jos yrityksen tilanne huononee uudelleen. Lisäksi pitkä lomautus on taloudellisesti raskas – nyt taakkaa jaettiin useammille hartioille.

– Toteutimme lomautukset työnantajan kanssa suunnitellulla vuoroviikkojärjestelmällä. Lomautukset kestivät korkeintaan kaksi viikkoa kuukaudessa ja aina vain viikon kerrallaan.

– Lomautusten aikana järjestettiin luottamushenkilöille kuukausittain tilannekatsauksia, joissa johdon kanssa käytiin läpi yrityksen tilauskantaa läpi ja seurattiin lisääntyvätkö työt. Näin varmistimme, että lomautuksista luovuttiin heti, kun mahdollista.

– Työntekijät ovat jälkeenpäin kiittäneet, että lomautus hoidettiin hyvin. Uskon, että kokemus tasapuolisesta kohtelusta vaikuttaa positiivisesti ihmisten työmotivaatioon ja työpaikan yhteishenkeen.

Pirjo Pajunen

Jyrki Levonen edustaa 250 Metalliliiton jäsentä kuparituotteita valmistavassa Luvata Pori Oy:ssä. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli