Näillä kuudella vinkillä turvaat kuulosi työpaikalla

Meluvammojen määrä on vähentynyt viime vuosina radikaalisti, silti meluvamman saa noin 400 työntekijää vuosittain. Valtaosa heistä on miehiä.
06.04.2018 13:37
SAK
Meluvamman ammattitautina saaneista vain kolme prosenttia on naisia. Kuva: Marjaana Malkamäki/SAK

Työterveyslaitoksen mukaan vuosittain ilmoitetaan noin tuhat työperäistä meluvammaa tai niiden epäilyä. Se on 23 prosenttia kaikista kirjatuista ammattitautiepäilytapauksista. Vahvistettuja meluvammoja on vuosittain noin 400.

Lukumäärät ovat tippuneet radikaalisti viime vuosina. Vuonna 2010 meluvammoja tai niiden epäilyjä oli lähes 1 600.

Meluvaurio on vahvasti miesten ammattitauti. Vahvistetuista meluvammoista kirjattiin miehille jopa 97 prosenttia. 

Sukupuolijakauman jyrkkä vinouma johtuu meluammattien miesvaltaisuudesta. Ammattiryhmistä eniten vahvistettuja meluvammoja työllisten määrään suhteutettuna todettiin kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä sellun ja paperin valmistuksessa.

Tutkijat korostavatkin, että stressiä lisäävä meteli ja kuuloa vaurioittava melu ovat eri asioita

Viime vuosina on paljon puhuttu myös päiväkotien ja koulujen korkeasta melutasosta. Työterveyslaitoksen meluvammatilastoissa nämä työpaikat eivät näy. Tutkijat korostavatkin, että stressiä lisäävä meteli ja kuuloa vaurioittava melu ovat eri asioita.

Työntekijä: Näillä kuudella työsuojeluviranomaisten neuvolla torjut työperäisen kuulovaurion

  1. Työskentele siten, ettet aiheuta tarpeetonta melua.
  2. Ilmoita työnantajalle työssä havaitsemistasi melua aiheuttavista vioista ja puutteista.
  3. Poista edellä mainitut puutteet tai viat työnantajan ohjeiden, ammattitaitosi ja kokemustesi mukaisesti, jos osaat tehdä sen turvallisesti.
  4. Käytä kuulonsuojaimia työnantajan ohjeiden ja opastuksen mukaisesti, jos melulle altistuminen ylittää ylemmän toiminta-arvon (päivittäinen altistus 85 dB).
  5. Osallistu työterveyshuollon järjestämään kuulontarkastukseen määräajoin, jos melulle altistuminen on ylemmän toiminta-arvon suuruinen tai suurempi.
  6. Palauta melusuojat käyttöön heti, kun se on mahdollista, jos ne on tilapäisesti erityisestä syystä poistettu tai tehty toimimattomiksi.

Työntekijällä on oikeus saada käyttöönsä kuulonsuojaimet, jos työpäivän melualtistus ylittää 80 desibeliä. Kuulonsuojaimia on käytettävä, jos työpäivän aikainen melualtistus on yli 85 desibeliä.

Työnantaja: Sinun vastuullasi on selvittää työpaikan melutaso

Säädösten mukaan työnantajan pitää aina selvittää, onko työpaikalla melua. Meluksi määritellään ääni, jonka työntekijä kuulee ja joka voi aiheuttaa vaaraa tai haittaa työntekijöiden terveydelle tai turvallisuudelle. 

Työnantajan on selvitettävä melun lähteet ja se, kuka tai ketkä altistuvat eri tilanteissa melulle. Lisäksi työnantajan on mahdollisuuksien mukaan poistettava melun lähde, vähennettävä melun voimakkuutta tai lyhennettävä työntekijöiden melussa oloaikaa. Jos melusta vielä tämän jälkeenkin on haittaa, työnantajan pitää arvioida jäljelle jääneen melun merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.

Aleksi Vienonen/Freelance-toimittaja
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.