Luottamus on Pohjoismaiden valttikortti

Ruotsin työmarkkinamallissa on paljon hyvää, mutta sitä ei sellaisenaan voi tuoda Suomeen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo. Hän osallistui keskusteluun Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen seminaarissa perjantaina.
01.12.2017 16:15
SAK
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuvaaja: SAK

Pohjoismaisen työmarkkinaseminaarin aiheina olivat muun muassa Suomen ja Ruotsin työmarkkinoiden väliset erot ja tasa-arvoa uhkaavat rakenteet. Esillä oli myös työmarkkinoiden sitkeät myytit molemmilta puolin lahtea.

- Suomen työmarkkinoiden jähmeys on myytti. Esimerkiksi työajat ovat Euroopan joustavimpia, Eloranta sanoi.

Paneelikeskusteluun osallistui SAK:n puheenjohtajan lisäksi, EK:n Ilkka Oksala, Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n varapuheenjohtaja Therese Guovelin ja varatoimitusjohtaja Peter Jeppsson Ruotsin Svenskt näringslivistä.

Panelistit olivat kutakuinkin yksimielisiä siitä, ettei niin sanottu työmarkkinoiden Ruotsinmalli sellaisenaan sovellu kopioitavaksi toiseen maahan.

- Siinä on riskinä, että poimitaan rusinat pullasta. Tarvitaan luottamusta ja sitoutumista ja korkeaa järjestäytymisastetta niin työntekijä kuin työnantajapuolellakin, Eloranta sanoi. 

Ruotsissa sovitaan asioista useammin paikallisesti kuin Suomessa.  

- Miten turvataan työntekijöiden edustajien mahdollisuudet toimia, mikäli sopimista yhä enenevissä määrin siirretään työpaikkakohtaisiin neuvotteluihin, Eloranta kysyi.   

Länsinaapurin järjestelmä sai kuitenkin kehuja työllisyyspolitiikan puolelta.

- Suomen ja Ruotsin välillä eroja on esimerkiksi työttömien palveluissa - Ruotsin hyväksi. Enemmän resursseja, paremmat palvelut.

Entinen ministeri ja EU-komissaari Poul Nielson Tanskasta kiteytti seminaarin avauspuheenvuorossaan maailman 12. suurimman talousalueen - Pohjoismaiden - yhteisten työmarkkinoiden parhaimmat puolet.

- Pohjoismaisten työmarkkinoiden erityispiirre on kyky kompromisseihin. Toisin kuin muualla, kompromissi toisen osapuolen kanssa ei tarkoita kasvojen menetystä. Luottamus on tässä avainsana.

Johannes Waris

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.