Lopettaako tekoäly duunarin työt? – Luottamushenkilöt arvioivat älykkään teknologian vaikutuksia Vantaalla

Teknologian kehittyminen muuttaa työn kuvaa myös SAK:laisessa kentässä. Kolmisenkymmentä luottamushenkilöä kokoontuu perjantaina ja lauantaina Vantaalle pohtimaan älykkään teknogian käytöönottoa työpaikoilla niin, että se palvelee parhaiten sekä duunareita että muita työyhteisön jäseniä.
19.04.2018 13:26
SAK
Monitoimimetsäkoneen eli harvesterin kojelauta. Kuva: Jaakko Lukumaa

Luottamushenkilöseminaari on osa SAK:n Mahdollisuuksien aika -hanketta, jonka puolivuotisteemana on tekoäly.

Juha Antila

– Selvitämme kevään ajan tekoälyn ja muun kehittyneen teknologian käyttöönoton vaikutuksia SAK:laisten palkansaajien työhön. Tulosten perusteella hahmottelemme toimenpidesuosituksia ammattiyhdistysliikkeelle, teemavastaavana toimiva SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila kertoo.

Aineistoa on kevään aikana kerätty haastattelemalla eri alojen työntekijöitä, tiedustelemalla uuden teknologian käyttöönoton vaikutuksia työpaikkojen luottamushenkilöiltä sekä SAK:n työolobarometrikyselyn avulla. Tulokset on määrä julkaista touko- ja kesäkuun aikana.

– Aineiston perusteella voidaan jo nyt sanoa, että teknologia on merkittävästi läsnä SAK:laisessa työelämässä. Sen käyttöönotto on muuttanut monen SAK:laisen duunarin työn kiinnostavammaksi ja siistimmäksi, mutta aiheuttanut myös henkisen taakan lisääntymistä, kontrollia ja turhautumista, Antila toteaa.

Juha Antila toivoo, että luottamushenkilöseminaarissa löydettäisiin ratkaisuja erityisesti työntekijöiden osallisuuden parantamiseksi.

– Työntekijöiden riittävät vaikutusmahdollisuukset ovat edellytys sille, että älykkään teknologian käyttöönotto onnistuu. Parhaimmillaan teknologia helpottaa ja tehostaa ihmisten tekemää työtä, mutta se voi myös rajoittaa ja vaikeuttaa sitä.

Nelivuotinen Mahdollisuuksien aika -hanke selvittää digitalisaation, globalisaation sekä ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen ehtymisen vaikutuksia työelämään ja palkansaajien arkeen. Hankkeen ensimmäisinä teemoina viime vuonna olivat uusi aikuiskoulutus ja alustatalous. Tänä vuonna hankkeessa käsitellään tekoälyn lisäksi keikkatyöntekijöiden toimeentuloa.

Mahdollisuuksien aika -hankkeen tuloksia
Osallistu keskusteluun Mahdollisuuksien aika -Facebook-ryhmässä
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.