Kassanjohtaja: Sovitellun päivärahan maksuajat liian pitkiä

Työttömyyskassat eivät pysty palvelemaan sovitellun päivärahan hakijoita inhimillisessä ajassa, koska palkkatiedot kulkevat liian hitaasti. Ongelma olisi ratkaistavissa ilman lainsäädännön muutoksia, sanoo Elintarviketyöläisten työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja. 
23.04.2018 14:38
SAK
Työttömyyskassojen tehtävä on tuoda työttömyysturvan epäkohtia esille, sanoo Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja.

Työnantajien jähmeät palkanmaksukäytännöt aiheuttavat ongelmia sovitellun päivärahan maksamisessa, sanoo Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja.

Sovitellun päivärahan idea on, ettei työtön menetä koko työttömyysetuuttaan satunnaisten työtulojen takia. Päivärahaa ei kuitenkaan voida maksaa ennen kuin on tiedossa, kuinka paljon hakija on ansainnut ja montako tuntia hän on työskennellyt.

Monet työnantajat maksavat palkkoja ja palkkioita vain kerran kuussa. Jos huono tuuri käy, rahojaan ja palkkalaskelmaansa voi joutua odottamaan liki kuukauden päivät. Sen jälkeen seuraa lisää odottelua, koska tienestejä sisältävä päivärahahakemus ei sujahda työttömyyskassan sähköisen järjestelmän läpi automaattisesti.

– Jos hakijalla on työtuloja, meidän täytyy laskea soviteltu päiväraha käsipelillä, Korkeaoja kertoo.

Ratkaisuna joustavat palkkapäivät

Elintarviketeollisuudessa sovitellun päivärahan tarve on ollut kasvussa jo vuosia. Alan työttömyyskassa on kehittänyt omia käytäntöjään, jotta käsittelyajat jäisivät mahdollisimman lyhyiksi. Silti etuuden hakijat joutuvat odottamaan päivärahansa sovittelua kohtuuttoman kauan.

Työnantajien pitäisi kyetä maksamaan palkkoja tarpeen mukaan eikä vain tiettynä päivänä

Ongelman alkulähde piilee palkanmaksujärjestelmissä, jotka eivät Korkeaojan mukaan ole pysyneet yhteiskunnan kehityksen tahdissa. Kun muu yhteiskunta on muuttunut nopeatempoiseksi, myös työnantajien pitäisi hänen mielestään kyetä maksamaan palkkoja tarpeen mukaan eikä vain tiettynä päivänä. Näin työttömyyskassat saisivat tarvitsemansa tiedot joutuisasti.

Korkeaoja toivoo, että työnantajat olisivat valmiita käyttämään rahaa palkanmaksukäytäntöjensä kehittämiseen.

– Tämä olisi muutos, joka työttömyysturvaan pystyttäisiin tekemään ilman lainsäädännön muutosta.

Aktiivimalli purettava ja työttömyysturva kokonaan remonttiin

Työttömyysturvaa koskevia lakeja on viime vuosina ryhdytty uudistamaan ponnekkaasti. Korkeaoja ennustaa, ettei tämän vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli ratkaise työttömyysturvan ongelmia.

– Työt eivät lisäänny siten, että työttömyysturvaa leikataan.

Korkeaoja purkaisi aktiivimallin ja ryhtyisi uudistamaan työttömyysturvaa puhtaalta pöydältä.

Työelämä pitäisi hänen mielestään nähdä kokonaisuutena, jossa ihminen on välillä töissä ja välillä työttömänä. Ajatus työttömyydestä kriisinä, johon ajautumisesta pitää rangaista, joutaisi kassanjohtajasta jo romukoppaan.

Korkeaoja sanoo kaipaavansa työelämän murroksesta laajaa keskustelua, joka menee yksityiskohtiin. Miten saadaan sovitellun päivärahan maksatukset kuntoon? Mitä tapahtuu niille työkykynsä menettäneille, jotka putoavat pois Kelan sairauspäivärahalta?

Aktiivimallin kaltaisia paniikkiratkaisuja ei enää pidä tehdä, vaan asiat on valmisteltava huolellisesti ja pitkäjänteisesti

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Korkeaoja painottaa, että aktiivimallin kaltaisia paniikkiratkaisuja ei enää pidä tehdä, vaan asiat on valmisteltava huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Hän toivoo, että lainsäätäjät kuuntelisivat työttömyyskassoja tarkalla korvalla.

– Työelämän muutokset ovat tosi nopeasti nähtävissä työttömyyskassojen pöydillä. Meillä on koko ajan yhteys siihen, mitä pinnan alla oikeasti tapahtuu. Se tietotaito kannattaa ottaa käyttöön.

Minna Hotokka/ Vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.