Jätä lumenpudotus ammattilaisille – Jo kahden metrin putoaminen voi olla kohtalokas

Talvi on putoamisten sesonkiaikaa, koska katot ovat liukkaita ja niiltä pudotetaan lunta. Ilman turvavaljaita hommaan ei pidä ryhtyä ja parasta olisi jättää työ ammattilaisille.
07.03.2018 12:47
SAK
Lunta pudotettaessa valjaat ovat tarpeen. Useinmiten työ kannattaa jättää ammattilaisille. Kuva: Lehtikuva/Jarno Mela

Traaginen muistutus valjaiden käytön tärkeydestä saatiin helmikuussa, kun kaksi rakennustyöntekijää putosi maahan 19 metrin korkeudesta nostokorista, kun se yllättäen kippasi. Toinen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti. 

Poliisin mukaan kummallakaan ei ollut valjaita.

Työterveyslaitos laskee jo kahden metrin korkeudessa tehtävän työn putoamisvaaralliseksi, mikäli ympärillä ei ole kaiteita. Putoamisvaarallisissa töissä on aina käytettävä putoamissuojaimia eli valjaita. 

Huomaa, että katto kestää isonkin lumikuorman

Talvi on putoamisten sesonkiaikaa, koska katot ovat liukkaita ja katoilla tehdään paljon lumenpudotustöitä. Putoamisonnettomuuksia tapahtuu niin vapaa-ajan töissä kuin ammatti-ihmisille. 

Työterveyslaitos on laatinut suositukset lumenpudotustyöhön. Ensimmäinen ohje on selvä: Älä mene katolle ilman asianmukaisia suojaimia. Työterveyslaitos suosittaa myös, että lumenpuhdistus tulisi aina jättää ammattilaisille. 

Kannattaa punnita tarkkaan, onko lumen pudottaminen edes tarpeellista. Osa lumenpudotuksista on nimittäin turhia. Esimerkiksi omakotitalojen harjakatot kestävät huomattavia lumikuormia.

Varmista, että käytät valjaita oikein 

Tavanomaisilla katoilla pitää käyttää kokovaljasta, ja valjaan lisäksi tarvitaan vähintään vaimennin, köysi ja sen pituutta säätävä laite. Suojainten käytössä on erittäin tärkeää noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Epäselvissä tapauksissa pitää vielä tarkistaa suojainten oikea käyttö.

Köyden kiinnityspisteen on kestettävä noin tuhannen kilon kuormitus

Köyttä ei pidä kiinnittää mihin tahansa, sillä kiinnityspisteen on kestettävä noin tuhannen kilon kuormitus.

Putoamissuojain ja sen kiinnitys on tarkistettava ennen jokaista käyttökertaa. Suojaimen käyttöä on hyvä harjoitella turvallisissa oloissa.  Mahdolliseen pelastamiseen on myös varauduttava etukäteen. 

Muista, että työantaja vastaa viime kädessä turvallisuudesta 

Kun kattotyötä tai muuta putoamisvaarallista työtä tehdään toisen palveluksessa, on suojaimista huolehtiminen työnantajan velvollisuus. Työnantajan tehtäviin kuuluu muun muassa riskinarviointi, suojainten valinta, hankinta, huolto, tarkistukset, käyttökoulutus, työn valvonta ja palautteeseen vastaaminen.

Työntekijän velvollisuutena on noudattaa annettuja ohjeita, ilmoittaa havaitsemistaan vioista tai puutteista ja siten huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta.

Asianmukaisesta putoamisvaljaasta löytyy aina CE-merkintä. Valjaista on löydyttävä myös standardin numero sekä valmistajan nimi tai tunnus. Lisäksi niistä on löydyttävä valmistusvuosi, sarjanumero sekä tarkastuslaitoksen tunnusnumero.

Työnantajan on määräaikaistarkastettava putoamissuojaimet vuosittain. Tarkastuksen voi tehdä vain koulutettu ja pätevä henkilö. Työterveyslaitos kouluttaa putoamissuojainten tarkastajia säännöllisesti. Lista pätevistä tarkastajista löytyy työterveyslaitokselta.

Ennalta ehkäisy on parasta vaaran torjuntaa

Työterveyslaitos muistuttaa, että ensisijainen putoamisen torjuntakeino on aina vaaran eliminointi rakenteellisilla keinoilla kuten suojakaiteilla.

Lue lisää Työterveyslaitoksen sivuilta. 

Aleksi Vienonen/vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.