Irtisanomisten määrä kasvussa

Irtisanomisten määrä kasvoi viime vuonna lähes 20 prosenttia. Vuonna 2011 irtisanottiin yli 10 600 työntekijää, kun vastaava luku vuonna 2010 oli hieman yli 8 900. Määrä on kuitenkin selvästi pienempi kuin ennätyshuonona vuotena 2009, jolloin irtisanottuja oli lähes 20 000.
12.01.2012 10:22
SAK

Sen sijaan yt-neuvottelujen kohteena olevien työntekijöiden määrä on hiukan laskenut. Yt-neuvottelut koskivat vuonna 2011 hieman yli 56 000 työntekijää ja vuonna 2010 noin 60 200 työntekijää. Yksittäisen työntekijän kohdalla yt-neuvottelut ovat siis aikaisempaa useammin päättyneet irtisanomiseen.

Pörssiyhtiöt irtisanoivat eniten

Pörssiyhtiöiden osuus kaikista irtisanomisista oli viime vuonna huomattavan suuri, noin 70 prosenttia. Kolmena aikaisempana vuotena pörssiyhtiöiden osuus irtisanomisista on ollut alle 50 prosenttia.

Eniten työntekijöitä vuonna 2011 irtisanoi Nokia (2 200 työntekijää). Seuraavina tulivat UPM-Kymmene (563) ja Itella (548).

SAK:n työ- ja elinkeinojohtajan Matti Tukiaisen mukaan pörssiyhtiöt toimivat lyhytnäköisesti, jos ne keskittyvät pelkästään osakkeenomistajien tuottojen turvaamiseen.

- Ei ole järkevää irtisanoa työntekijöitä, kun yrityksen tuotteiden kysynnän väheneminen johtuu suhdanteiden tilapäisestä heikkenemisestä. Kun taloustilanne paranee ja työntekijöiden tarve kasvaa, nämä yritykset eivät pärjää niille, jotka ovat pitäneet työntekijöistään huolta myös laskusuhdanteen aikana.

- Lyhytnäköinen tulostavoitteiden korostaminen on ilmeisesti nostanut irtisanomiset keinovalikoiman kärkipäähän myös silloin, kun tuloskunto on vielä kelvollinen. Tällaisissa tilanteissa työntekijöiden turhautuminen usein purkautuu ulosmarsseina työpaikalta, Tukiainen jatkaa.

Elvytysvara suunnattava työllistäviin investointeihin

Tukiaisen mukaan nyt on lisättävä työllistämistoimia, huolehdittava työttömien koulutuksesta ja luotava yritystoiminnalle uusia mahdollisuuksia.

- Niukka elvytysvara on käytettävä työllistäviin ja yritystoiminnan edellytyksiä parantaviin investointeihin. Muun muassa liikenneyhteyksien parantaminen ja asuntojen rakentaminen loisivat uusia sijoittumisedellytyksiä niin teollisuudelle kuin palvelualoillekin, Matti Tukiainen toteaa.

SAK:n kokoamat tilastot yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja lomautuksista perustuvat pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.