Eduskunnalta vihreää valoa nollasopimuksille

SAK on pettynyt eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan päätökseen hylätä nollatyösopimusten kieltämistä koskeva kansalaisaloite.
15.03.2017 12:54
SAK
Uutinen Työelämä
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on hylännyt kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin nollatuntisopimusten kieltämistä.

Lakimies Anu-Tuija Lehdon mukaan valiokunnan päätös vauhdittaa kehitystä, jossa hyväksytään työntekijän vähimmäissuojan poistaminen ja palaaminen yhteiskuntaan, jossa aamulla katsotaan, olisiko päiväksi tarjolla töitä.

– Toivoin valiokunnalta napakampaa puuttumista tilanteeseen ja lainsäädäntömuutosten edellyttämistä.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta myöntää, että nollatyösopimuksiin liittyy työntekijän näkökulmasta ongelmia. Valiokunta esittää niiden huomioimista muun muassa työaikalainsäädännön uudistamisen yhteydessä, mutta ei esitetä selkeitä vaatimuksia lakimuutoksista.

SAK on nollatyösopimuksia käsittelevässä työryhmässä esittänyt, että työsopimukseen pitää aina kirjata jokin täsmällinen työnantajaa sitova työmäärää.

– Työmäärä ei saa olla väljä 0–40 tuntia, kuten nykyään nollatyösopimuksissa, Lehto huomauttaa.

Hän korostaa, että SAK on esittänyt työryhmässä useita vaihtoehtoisia malleja työntekijöiden aseman parantamiseksi, muun muassa työajan vakiintumista, takuupalkkaa ja nollasopimusten solmimisen rajoittamista.

Nollatyösopimuksia käsittelevän työryhmän määräaika on maaliskuun lopussa.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö nollatyösopimusten kieltämisestä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli