– Det är främst frågor om löner och arbetsavtal men visst kommer det frågor om allt möjligt annat också, som till exempel certifikat för heta arbeten, säger juristen Sari-Anne Salminen som i sommar betjänar på fackets rådgivning Sommarjobbarinfo.

I år är det den trettonde sommaren som sommarjobbarrådgivaren svarar på frågor. I fjol kom det in 371 frågor och i år fick Sari-Anne Salminen ta emot drygt 70 frågor redan i maj, innan sommarlovet och sommarjobbarsäsongen hade kommit i gång på allvar.

Sari-Anne påminner om att man ska skriva under ett skriftligt arbetsavtal när man börjar jobba.

– Gärna skulle det inte vara ett så kallat nolltimmarsavtal, alltså ett avtal där arbetstagaren inte garanteras några arbetspass.

Sari-Anne uppmanar sommarjobbarna att se till att de får en ordentlig introduktion i sina arbetsuppgifter.

– Arbetsgivaren är skyldig att ge handledning också i arbetarskyddet, förhållandena på arbetsplatsen och hur man använder maskiner och annan utrustning. En ordentlig introduktion leder till färre arbetsolycksfall, högre kvalitet på arbetet och bättre arbetshälsa.

Har gått miste om lön

Ett fenomen som märks i frågorna är arbetsgivare som vill inhibera överenskomna arbetspass och låta bli att betala lön till exempel på grund av dåligt väder.

– Arbetstagaren har ingen skyldighet att gå med på det. Tyvärr har det varit flera som har varit omedvetna om det, som har gett sitt godkännande och blivit utan lön, säger Sari-Anne Salminen.

Hon påminner också om att man ska gå igenom lönebeskedet och se till att arbetsgivaren betalar ut de tillägg som hör till lönen.

Sari-Anne trivs bra med att söka fram svar på frågor som ibland kan vara kvistiga.

– Jag tycker att det här är mycket intressant och samtidigt lär jag mig också själv mycket nytt om lagen.

De tre fackcentralerna FFC, STTK och Akava upprätthåller rådgivningen som betjänar på svenska, finska och engelska. Tjänsten är avgiftsfri.

Johannes Waris