På Forssa Print förvandlas pappersrullar och textfiler till tidningar och broschyrer. Det gäller att vara snabb, effektiv och noggrann då man jobbar på ett tryckeri.

Det är en kylig decemberdag då jag anländer till Forssa Print. I dag ska årets sista nummer av Löntagaren gå i tryck och Medarbetaren ska testa på en tryckeriarbetares jobb.

Vi hälsas välkomna av huvudförtroendemannen Jaakko Henriksson och produktionschefen Jukka Aaltonen. Jaakko har jobbat på tryckeriet i 31 år och har följt med digitaliseringen och den allmänna utvecklingen inom branschen.

– Vi sysselsätter inte endast tryckeriarbetare utan också lastbilschaufförer som kör papper hit och färdiga tidningar härifrån, säger han med en aning melankoli i rösten.

Vid årsskiftet upphör nämligen igen ett antal tryckta tidningar, antingen så att de helt slutar utkomma eller så att de fortsätter endast i e-format.

Men Jaakko Henriksson trivs bra på jobbet – samma produkt är sällan i tryck i flera dagar och uppdraget som förtroendeman medför också en del variation i arbetet.

I tryckerihallen är de båda stora tryckpressarna i gång och ljudnivån är nästan obehaglig.

– Den större tryckpressen kan trycka upp till 30 000 ark i timmen och den mindre har en topphastighet på 60 000 ark i timmen, berättar Jukka Aaltonen.

Jag känner mig yr då jag ser hur den mindre tryckpressen spottar ut tidningsark i full fart. Ännu yrare känner jag mig då jag får höra hur mycket papper som går åt på tryckeriet. Under en vanlig dag använder tryckeriet ungefär 30 rullar papper, sammanlagt cirka 35–40 ton. Det motsvarar en och en halv långtradare.

– Vi har en kille vars enda uppdrag är att köra truck och flytta pappersrullarna från lagret till tryckeriet, säger Jukka Aaltonen.
På lagret finns vanligtvis cirka 500 rullar papper av olika slag.

– Vi förbrukar en sådan mängd på ungefär två veckor, men om det blir dröjsmål i leveranserna är vi snabbt illa ute eftersom vi använder så många olika sorters papper.

Laura Klingberg

Läs hela reportaget i Löntagaren nr 1/2017