När man ser på hennes självsäkra rörelser och det snygga slutresultatet är det svårt att tro att Jessika Sundsten har blivit klar med utbildningen för ett drygt halvår sedan. Nu jobbar hon som frisör på Artistica i Vasa.

Stämningen på salong Artistica i Vasa är behaglig. Hårvårdsprodukterna doftar gott och lugn musik spelar i bakgrunden. 19-åriga Jessika Sundsten lockar kundens hår med en plattång och berättar samtidigt om tångens egenskaper.

– Jag har alltid gillat att fläta hår och har lockat och plattat hår åt mina vänner sedan 10–12-årsåldern. Det var ett självklart val efter högstadiet att bli frisör, säger Jessika som lyser upp när hon talar om sitt yrke.

Efter att ha utexaminerats från Yrkesakademin i Österbotten i fjol fick hon jobb på Artistica där hon tidigare hade gjort sin praktik.

– Det har alltid varit en barndomsdröm. Jag hade en kompis i lågstadiet som vi planerade att öppna en egen salong med när vi blev äldre.

Jessika trivs utmärkt på Artistica eftersom kunderna är både finsk- och svenskspråkiga.

– Jag kommer från Vörå och är svenskspråkig men finskan blir lättare och lättare för varje dag, säger hon och skrattar en aning.

Om hon måste nämna några nackdelar med yrket så är det de oregelbundna arbetstiderna.

– Framför allt under vintern och hösten är det mycket kvällsjobb. Jag har aldrig samma arbetstider i två dagar så dygnsrytmen blir lite upp och ned.

Vill jobba med skönhet

Jessika Sundsten behöver inte fundera på sitt svar en sekund när hon ska berätta om det bästa med frisörjobbet.

– Jag älskar färgningar! Man kan göra så mycket med färgningar. Jag har jobbat jättemycket med långt hår. Att färga någon från mörkt till ljust, göra fina slingor, balayage-slingor, ombre-färgningar... Att leka med olika toner, varma färger, kalla färger – det finns så mycket. Man kan vara så kreativ när det kommer till färgningar, säger Jessika entusiastiskt.

Just nu trivs hon utmärkt som frisör på salongen men i framtiden vill hon kunna erbjuda sina kunder olika tjänster.

– Jag vill absolut jobba inom skönhet och har funderat på estenomutbildningen här i Vasa. Eller om jag inte vill ta en hel examen så kunde jag gå en utbildning med fransförlängningar, make up, naglar eller hårförlängningar för att lite utvidga mitt arbetsområde så att jag har flera tjänster att erbjuda.

Grunderna är viktiga

En sak som har överraskat Jessika i yrkeslivet är hur länge vissa arbetsskeden tar.

– Eftersom jag är nybörjare räknar jag med att en långhårsfärgning ska ta högst tre–fyra timmar. Men om det kommer en kund som ska färgas från mörkt till blont så tar det nästan sex timmar. Men det brukar alltid ordna sig.

Hon har också några goda råd till den som vill jobba som frisör.

– Ta vara på studietiden. Lyssna på vad lärarna säger – det är till nytta. Det är viktigt att kunna grunderna så att man kan spinna vidare på det i arbetslivet. Och välj en bra praktikplats – gå till en salong där du faktiskt får göra saker.

Laura Klingberg