”Tvångssvenskan” debatteras igen

JOBB
FRITID
Blogg: Donarbloggen | Skribent: Anita Nykänen | 27.04.2017 09:34

Tiden får utvisa hurdant slutresultatet blir. Resultatet beror säkerligen på vilka skolor som är med i försöket. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är orolig över att eleverna hamnar i en ojämlik situation.

När jag var tonåring på 70-talet hade vi i byn en blandning av ungdomar med både finska och svenska som modersmål. Ibland fick man ju höra ordet ”hurri”, men det var egentligen ganska sällan. För det mesta var vi sams. Vi svensktalande lärde oss finska och tvärtom. Många finskspråkiga har senare i livet haft stor nytta av att de lärde sig svenska redan när de var yngre. Många har efter studierna fått arbete inom nordiska bolag tack vare sina kunskaper i svenska.

Under åren har jag blivit trött på allt jamsande om ”tvångssvenskan”. Samtalsämnet dyker upp i sociala medier i samma takt som debatten om hundbajs på våren. Efter regeringens beslut kommer debatten att fortsätta på olika håll. Man får se hur hetsig diskussionen blir.

Jag hoppas att olika företag även tar del i diskussionen om behovet av kunskaper i svenska när det gäller samarbetet med andra nordiska företag – trots att sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho är av annan åsikt. Hans kommentarer låter mera som ett spel inom det egna partiet, inför partiordförandevalet. Tvåspråkigheten är en rikedom som inte borde offras för något annat syfte.

**

Kommunalvalet är över och snart har vi nya beslutsfattare i städerna och kommunerna. Om ca 9 månader har vi det första landskapsvalet, samtidigt som presidentvalets första omgång. Vad hela den valcirkusen för med sig vet säkert ingen.

Den kommande social- och hälsovårdsreformen är ett stort frågetecken när man diskuterar saken vid kaffebordet. Vad reformen egentligen innehåller och vad den betyder för oss alla i framtiden, när vi behöver använda hälsovårdstjänster, är det nog inte många som vet.

**

Första maj närmar sig igen. Tills vidare har vårvädret inte visat sig från den bästa sidan. Det har blivit en hel del kall nordvind och regn blandat med snöslask. Vädret har inte heller lockat mig att börja med fönstertvätt eller vårstädning. Lite krattande på gården och klippande av vissa träd och buskar. Man bara går och väntar på att värmen så småningom ska knacka på dörren efter allt regn som har kommit de senaste dagarna.
På valborg skall vi såklart sjunga några snapsvisor. En bekant skickade en visa åt mig som hon hade hitta på nätet.

Klara Vappen!


Oaa hela natten (melodi: Oaa hela natten)

Alla: För jag skall Ooa hela natten. Ooa hela dan....
Ooa hela natten skrämma slag på halva stan.
Ooa hela natten lång, tills du upptäcker mig...
Aoo..... Aoo.. Aoo.. Aoo...

Jag skall festa hela kvällen
supa och va' glad.

Flicka: Roa alla guttar spela Ida och må bra.
Pojke: Roa alla töser spela Allan och må bra.

Alla: Sjunga flera sånger nu
Det är suuuper kul.... en sup.. en liten liten sup.
.. dricker en skvätt... en sup.. en liten liten sup.

Fick en stöt genom kroppen.
Fick en knäpp uppi knoppen.
Klöste repor i bordet,
när glaset va' tomt.

Svepte ölen hos grannen. (det är vad du gör!)
Klappa tösen på låret. (det är vad du vill!)
Glad i sinnet, för minnet,
har jag i behåll.

För jag skall Ooa hela natten. Ooa hela dan....
Ooa hela natten skrämma slag på halva stan.
Ooa hela dagen lång, tills du upptäcker mig...
Aoo..... Aoo.. Aoo.. TjoSkål..

Källa: Snapsvisor.nu #2061

KOMMENTERA OCH DISKUTERA

0 kommentarer