Virkkaus, neulominen ja muut käsityöt ovat syystä muodissa. Tutkimukset osoittavat käsitöiden rentouttavan, vähentävän masennusta, edistävän oppimista ja luovuutta sekä parantavan muistia ja keskittymiskykyä.

Lue tämä, vastaa tuohon, huomaa sekin… Kiire ja stressi kuormittavat huomaamatta aivojamme työpäivän aikana. Aivomme kärsivät eritoten jatkuvista keskeytyksistä ja usean asian hoitamisesta samaan aikaan.

Pahimmillaan aivojen ylikierrokset vievät yöunet, heikentävät muistia tai vähentävät tarkkaavaisuutta ja läsnäolon tunnetta. 

Keskittyminen yhteen asiaan ja yksinkertainen käsillä tekeminen ovat tutkimusten mukaan erinomaista huoltoa väsähtäneille aivoille. Jos työpäivän aikana et pysty uppoutumaan yhteen tehtävään kerrallaan, yritä löytää sellainen hetki edes vapaa-ajastasi.

Ohjeilla alkuun

Kirjakaupat, kirjastot ja netti ovat pullollaan käsityöohjeita. Virkata tai neuloa voit tavallisten sukkien ja lapasten lisäksi esimerkiksi tossuja, peittoja, huiveja, koreja, hattuja, pöytäliinoja tai amigurumeja eli pieniä pehmoleluhahmoja.

Jos pienillä sukkapuikoilla tai virkkuukoukulla tekeminen tuntuu nyhräykseltä, voit kokeilla myös tarttua vähän suurempaan virkkuukoukkuun tai puikkoihin sekä valita langaksi kudetta tai narua. Suurella koukulla valmistat nopeasti muun muassa mattoja, koreja, laukkuja tai pöytäliinoja.

Jos kutimet tai virkkaus eivät tunnu omalta lajilta, ehkä voisit kokeilla esimerkiksi nikkarointia, savitöitä tai aikuisten värityskirjoja. Myös rauhalliset kotityöt saattavat auttaa aivoja tyyntymään päivän kuormituksesta. Tärkeintä yksinkertaisessa askaroinnissa on kiireetön keskittyminen.

Käsityöohjeita netissä

Neulo villasukat Marttojen ohjeilla.
Virkkaa hedelmiä ja vihanneksia Marttojen tapaan.
Neulo tai virkkaa peitto – Martat lahjoittavat peittoja myös Lastensairaalalle. 
Kodin kuvalehden opetusvideoiden avulla virkkaat korin. 
Haluatko uudet aivot? Se onnistuu Ylen Prisma studion ohjeilla.

Suomalaista käsityökirjallisuutta

Elo Kristiina: Virkataan kirjaimia (Moreeni 2015)
Hiltunen Elina: Amigurumit (Readme.fi 2015)
Iivonen Pirjo: Unelmien huivit (Moreeni 2017)
Karmitsa, Lumi: Villit vanttuut & vallattomat villasukat  (Moreeni 2016)
Meriläinen, Johanna: Virkatut korut (Moreeni 2016)
Mills, Molla: Virkkuri-sarja (Nemo 2013, 2014 ja 2015)
Ojanperä, Merja: Kauneimmat villasukat (Moreeni 2016)
Siira, Virpi Marjaana: Oma koppa (WSOY 2014 ja 2015)
Uusitalo Susanna: Pannunalunen (Moreeni 2016)

Tiina-Emilia Kaunisto