SAK:n järjestösihteeri Katja Kaivonen arvioi, että ammattiliitoissa on suuri joukko jäseniä, jotka haluaisivat olla mukana toiminnassa, mutta eivät pysty tai halua sitoutua johonkin luottamustehtävään. Heille ay-toiminnan pitäisi tarjota erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua.

Ay-toimintaan kaivataan uusia tapoja osallistua koska jokaisen jäsenen panosta tarvitaan.

Kymmenen vuotta sitten eräs opiskelija ja osa-aikaduunari sai kuulla mielenkiintoisesta ammattiliiton projektista, johon etsittiin osanottajia. Mukaan pääseminen ei vaatinut aktiiviuraa liitossa, pelkkä jäsenyys riitti. Projekti oli vaativa ja pitkä – reilun vuoden mittainen, mutta palkitsi osallistujat mielenkiintoisella tutustumismatkalla toiselle mantereelle. Kyseinen projekti vaikutti ainakin tämän erään nuoren tulevaisuuteen odottamattomalla tavalla…

Ay-liikkeen lukuisat vapaaehtoistyöntekijät tekevät kentällä korvaamatonta työtä. Ilman heidän sitoutumistaan tämä liike ei toimisi. Ammattiliitoissa on myös suuri joukko jäseniä, jotka haluaisivat olla mukana toiminnassa, mutta eivät pysty tai halua sitoutua jopa vuosiksi johonkin luottamustehtävään. Heille ay-toiminnan pitäisi tarjota erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua. Perhetapahtuman, nuorten illan tai kansainvälisen projektin toteuttajat löytyvät helposti myös heistä, joita tavanomainen yhdistystoiminta ei kiinnosta. Lyhytkin osallistuminen voi tarjota jäsenelle sen elämyksen, joka tarvitaan sytyttämään se ”viimeinen” kipinä.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin tämä alussa esitelty nuori istuu SAK:n toimistossa takanaan jo yhdeksän vuotta ay-liikkeen palveluksessa. Ei siis mennyt hukkaan tuokaan projekti.

Katja Kaivonen