Opiskelijoilla voisi olla koulun yhteydessä oma autokorjaamo. Osa johtaisi työtä, toiset myisivät varaosia ja jotkut asentaisivat autoja. Asiakkaat tilaisivat heiltä töitä kuten muiltakin korjaamoilta. Tällöin koulusta valmistuisi nuoria, jotka hallitsevat käytännön työt ja asiakkaiden kohtaamisen. Näin ehdottaa Tampereen Veho Automaan huoltopäällikkö Tommi Haapanen.

Tomi Haapasen mukaan moni vastavalmistunut arastelee tilanteita, joissa asiakas tulee suoraan juttelemaan.

– Mitään työtä ei opi koulun penkillä istumalla. Koulutuksen tulee olla käytännönläheistä, ei niinkään korkealentoista teoriaa, Haapanen sanoo.

Haapanen on tyytyväinen vastavalmistuneiden pohjataitoihin. Hänen mukaansa nuorille voisi kuitenkin opettaa lisää tietotekniikkaa, sillä autoissa on yhä enemmän elektroniikkaa.

Haapasen mukaan ammattikoulu antaa parhaat valmiudet autokorjaajan työhön. Jos pohjakoulutuksena on lukio, käytännön kokemus jää liian ohueksi.

Tampereen Veho Automaa palkkaa valtaosan asentajistaan samaa reittiä: ensin nuori tulee harjoitteluun, sitten kesätöihin ja lopulta töihin. Haapasen mukaan harjoittelijoille nimetään työpaikkaohjaaja, ja lisäksi asentaja on aina kaverina.

– Nuoren asenne ratkaisee. Työntekijän tulee olla huolellinen ja ahkera, ja hänen tulee sopeutua työyhteisöön.

Katariina Harju