Suomen kilpailukyky on nyt parempi kuin vuosiin, mutta henkseleitä ei vielä kannata paukutella, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Hän vastaa viiteen väitteeseen talouskasvusta.

1. Suomen kilpailukyky on vihdoin kunnossa.

– Suomen kilpailukyky on paremmassa jamassa kuin vuosikausiin, mutta edelleen on parannettavaa. Vielä ei voi paukutella henkseleitä, kun on 300 000 työtöntä. Suunta on kuitenkin tällä hetkellä oikein hyvä.

– Kilpailukykysopimus alentaa kustannuksia, mutta vielä tärkeämpää on, että taloudessa on tapahtunut käänne ylöspäin, investoinnit ovat kasvussa ja tuottavuus paranee.

2. Työn tuottavuutta on edelleen parannettava

– Kyllä. Työn tuottavuuden parantuminen on ehdoton edellytys elintason nousulle.  Palkankorotusvara syntyy juuri tuottavuuden kasvusta, joten se on palkansaajan etu.

3. Pienenä avotaloutena voimme itse vaikuttaa vain vähän talouskasvuun

– Suomi on pienenä maana herkempi erilaisille taloudellisille shokeille, niin positiivisille kuin negatiivisille. Sen takia hyvinvointivaltion säilyttäminen ja varsinkin koulutuspolitiikka ovat tärkeitä. Näin voimme varautua paremmin myös äkillisiin rakennemuutoksiin, kun ihmisillä on valmiuksia siirtyä aloilta toisille. 

4. Yritykset investoivat liian laiskasti

– Investointeja on pitkään ollut liian vähän, mutta tällä hetkellä suunta on huomattavasti parempi. Tosin edelleen investointeja on vähemmän kuin ennen talouskriisiä.

– Toivottavasti yritykset hyödyntävät kilpailukykysopimuksen tuomat säästöt panostamalla investointeihin eivätkä lyhytnäköisesti jaa pelkkiä osinkoja.

5. Paras tapa ruokkia kasvua ja työllisyyttä on verotuksen alentaminen

– Ei ole. Siitä saattaa saada lyhytkestoista hyötyä, mutta pitkällä aikavälillä kasvu syntyy tuottavuuden paranemisesta, investoinneista ja panostuksesta ihmisten koulutukseen.

– Verotuksen keskeinen tehtävä on turvata hyvinvointipalvelujemme rahoituspohja.

Johannes Waris