SAK:n tuore pääekonomisti Ilkka Kaukoranta uskoo, että työn ja perheen yhdistäminen onnistuu myös uudessa tehtävässä.

Ilkka Kaukoranta (30) on runsaasti kiitosta saaneen SAK:n perhevapaamallin isä. Pääekonomistin työssä sosiaaliturva ja perhepolitiikka vaihtuvat työllisyyteen, palkansaajien ostovoiman edistämiseen, veropolitiikkaan ja julkisen talouden kommentoimiseen.

Maailmaa hän sanoo katsovansa palkansaajien väristen silmälasien läpi.

Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön pääekonomisti myöntää, että yhteiskunnallista keskustelua hallitsee talouspuhe ja helposti syntyy vaikutelma, että kaikki muu on alisteista taloudelle.

– Talous asettaa reunaehdot yhteiskunnan toiminnalle, mutta päätökset ovat aina poliittisia ja niistä vastaavat poliitikot, Kaukoranta muistuttaa.

Vähintään twiitti päivässä

Ilkka Kaukoranta tunnetaan aktiivisena keskustelijana mikroviestipalvelu Twitterissä. Hän pitää päivittäistä twiittaamista luontevana osana työtään ja hyvänä tapana vaikuttaa ja osallistua julkiseen keskusteluun.

Työmarkkinajärjestöjen rooli on muuttumassa ja päättäjien lobbauksen merkitys korostuu. SAK:n pääekonomisti ei kuitenkaan usko, että työmarkkinajärjestöistä tulee pelkkiä lobbausorganisaatiota, vaan neuvotteluillakin on paikkansa myös jatkossa.

Vanhempana oppii tehokkaaksi

Ilkka Kaukoranta on kaksivuotiaan tyttären isä. Perheen toinen lapsi syntyy keväällä. Kaukoranta kertoo olevansa luottavainen sen suhteen, että perheen ja työn yhdistäminen sujuu jatkossakin vaikka työmäärä kasvaa.

– Pienen lapsen vanhempana oppii suunnittelemaan ja tekemään työt tehokkaasti. Pitää osata myös delegoida, kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Vapaa-ajan ongelmia pääekonomistilla ei ole. Kaukoranta sanoo harrastavansa lapsen hoitamista 365 päivää vuodessa. Kesällä aikaa löytyy myös purjehtimiseen.

Pirjo Pajunen