Lehdistö ja kirjapainoala ovat koko historiansa ajan olleet muutoksen kourissa. Oireellista oli, että Helsingin kirjanpainajat perustivat jo vuonna 1885 yhdistyksen ja Suomen ensimmäinen ammattiliitto syntyi myös alalle, Suomen Kirjaltajaliitto perustettiin vuonna 1894

Tämän päivän mediamaailma on kovin erilainen. Televisio, radio, painetut lehdet, netti kaikkine uusi mahdollisuuksineen on työntynyt myös palkansaajaliikkeen tontille. Nuoret tubettajat ovat tämän päivän vaikuttajia eikä koko kansa kokoonnu enää television puoli yhdeksän uutisille, enää ei eletä viestinnällisessä yhtenäiskulttuurissa.

Liitot ja keskusjärjestöt ovat vaikuttaneet internetissä jo vuosia ja netti tarjoaa alustoja ammattiosastoille esimerkiksi Facebookissa tai ay-vaikuttajille Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa on TEAMin Intiim-lehden päätoimittaja Tuomo Liljan mukaan koko ajan menossa joku järjestöllinen tapahtuma tai aktiivikokous, johon ay-liikkeen pitää osallistua. Digitaalinen viestinnän rinnalle nousee jatkossa entistä enemmän myös digitaalinen järjestötyö.

108 vuotta takana

Palkkatyöläisen edeltäjä Suomen Ammattijärjestö -lehden ensimmäinen numero ilmestyi heinäkuussa 1908, vuosi sen jälkeen kun SAK:n edeltäjä, Suomen Ammattijärjestö oli perustettu. Palkkatyöläinen alkoi ilmestyä 1929, kun sosialidemokraattiset ammattiyhdistysvaikuttajat olivat päättäneet perustaa uuden keskusjärjestön Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton vuonna 1930.

Palkkatyöläinen ja sen edeltäjät ovat ilmestyneet kuukausittain, viikkolehtenä ja yleislakon aikana ainoana Suomessa ilmestyneenä päivälehtenä. Viime vuosikymmeninä viikkolehti harventui joka toinen viikko ilmestyväksi, siitä edelleen ilmestymiskerrat vähenivät kymmeneen vuodessa, kunnes viime vuodet Palkkatyöläinen on ilmestynyt viisi kertaa vuodessa.

Tieto suoraan taskuun

Nykyinen ilmestymistiheys ei vastaa viestinnän muuttuneisiin tarpeisiin ’on line’ -yhteiskunnassa. Tavoitteena on viestiä sidosryhmille ja aktiiveille ajankohtaisista asioista. Palkkatyöläinen tarjoaa jatkossa täsmätietoa suoraan vaikuttajien taskuihin, älypuhelimiin.

Ensi vuoden alusta loppuu Palkkatyöläisen painaminen ja postittaminen. Lehden konsepti uudistetaan ensi vuoden kuluessa SAK:n viestinnän ja nettisivujen uudistamisen myötä.

Toivomme kaikkien lukijoiden lähettävän sähköpostiosoitteensa ja tilaavan SAK:n uutiskirjeen. Näin pysytte kärryillä lehtiuudistuksesta, työelämästä ja SAK:laisten palkansaajien edunvalvonnasta tai Sipilän hallituksesta pulpahtavista asioista, joihin palkansaajien pitää vaikuttaa.

Palkkatyöläisen netti-sivuille tulee juttuja pitkin kevättä ja uusi konsepti tarkennettuine kohderyhmineen ja sisältösuunnitelmineen muotoutuu kevään aikana.

SAK:n ruotsinkielinen Löntagaren-lehti ilmestyy vielä ensi vuonna viisi kertaa.

Aino Pietarinen

Tilaa SAK:n uutiskirje