Miksi veitte Viitasaaren ABC:n lisätuntikiistan oikeuteen? Osuuskauppa Keskimaan ravintolapuolen pääluottamusmies Päivi Vehmas vastaa:

– Työntekijät ottivat minuun yhteyttä, kun heillä oli tyhjiä päiviä ja vuokratyöntekijöitä oli tekemässä heidän töitään ilman että työnantaja olisi tarjonnut lisätunteja.

– Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan vuokratyötä voi käyttää vasta kun lisätyötä on tarjottu omille osa-aikaisille.

Suosiiko työnantaja vuokratyötä?

– En nyt tiedä suosiiko, mutta perustelee vuokratyötä joustavuudella.

– Nyt työnantaja on kuitenkin antanut ymmärtää, että toiminta on muuttunut ja lisätöitä tarjotaan omalle väelle. Vielä en ole pystynyt selvittämään, onko käytäntö todella muuttunut.

Miten parantaisit työaikasuunnittelua?

– Tapauksen tultua ilmi kävin läpi kahden vuoden työvuorolistat. Niitä tarkastellessani havaitsin, että Viitasaaren ABC-liikenneasemalla olisi voitu kokoaikaistaa useampia työntekijöitä.

– Ihmettelenkin, mitä järkeä on pitää isoa porukkaa ja jaetaan vain kurjuutta, kun osalle voitaisiin oikeasti tarjota työtä ja toimeentuloa.

Eikö lisätyö ole kelvannut?

– Toki on kelvannut. Vastentahtoinen osa-aikatyö pitäisi saada minimiin. On surullista kuultavaa, kun tunnit eivät riitä toimeentulemiseen.

– Jos osa-aikatyö on oma tahto, niin silloin se on ihan hyvä asia.

Pitäisikö osa-aikaisuuteen olla perusteet?

– Minusta olisi hyvä, jos osa-aikatyön tarjoamista pitäisi myös perustella. Määräaikaiseen työhönhän pitää työnantajan kyetä osoittamaan perusteet.

– Näin kiinnitettäisiin ehkä parempaa huomiota työaikasuunnitteluun ja otettaisiin huomioon työntekijöiden tarpeet.

Aino Pietarinen