Kiista työntekijöiden koulutusoikeudesta ratkaistiin sopimalla osaamisen kehittämisen toimintamallista, jonka mukaisesti työpaikkojen koulutussuunnitelmien sisältöä on tarkennettava muun muassa niin, että suunnittelu kattaa kaikki henkilöstöryhmät. SAK:n valtuutetut pitävät mallia hyvänä ja uskovat, että se auttaa työpaikoilla, joilla työnantaja pyrkii laistamaan työntekijöiden kouluttamista. Isoilla työpaikoilla koulutusasiat ovat pääsääntöisesti jo kunnossa.

Tuula Kuohula, TEAMilainen pääluottamusmies– Meillä on koko Orion-konsernia koskeva koulutussuunnitelma. Se käydään vuosittain läpi henkilöstön edustajien kanssa ja olen siihen tyytyväinen. Kaikki pääsevät halutessaan koulutukseen, kertoo pääluottamusmies Tuula Kuohula Teollisuusalojen ammattiliitosta TEAMista.

Lääketeollisuudessa työntekijöillä on paljon viranomaisten edellyttämää koulutusta.

– En usko, että meillä juuri mikään muuttuu uuden mallin myötä, mutta hyvä, että asia saatiin sovittua.

Pääluottamusmies Jouko Aitonurmi– Meillä työntekijöiden koulutustarve käydään läpi henkilökohtaisissa kehityskeskusteluissa, kertoo pääluottamusmies Jouko Aitonurmi UPM:n Rauman tehtaalta.

Paperiliittoon kuuluva Aitonurmi arvioi, että työntekijät saavat koulutusta keskimäärin noin kaksi päivää vuodessa.

– Meidän ongelma on, että vuorotyöntekijät joutuvat menemään vapaapäivinään koulutukseen. Uusi toimintamalli tuskin tuo tähän muutosta, mutta ei tästä mallista varmaan mitään haittaakaan ole.

Inkeri HankiAluepääluottamusmies Inkeri Hanki Lassila & Tikanojalta ei usko, että osaamisen kehittämisen malli tuo omalle työpaikalle mitään uutta. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä, että koulutussuunnitelmien sisällöstä määrätään jatkossa yksityiskohtaisemmin.

– Uusimme juuri koulutussuunnitelmamme. Täytyy sanoa, että meillä työnantaja on todella koulutusmyönteinen. Ketään ei ole koskaan kielletty osallistumasta koulutukseen, kiittelee PAMilainen Hanki.

Petri Koivisto SEL– Meidän osastolla koulutussuunnitelma tehdään aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Kohta on aika ruveta tekemään seuraavaa, ensi vuoden alusta voimaan tulevaa suunnitelmaa, kertoo lihanleikkaaja ja luottamusmies Petri Koivisto Atrian Nurmon tehtaalta.

Hän sanoo, että voimassa oleva suunnitelma on suhteellisen ylimalkainen.

– Se on kuitenkin mielestäni toiminut hyvin. Uusi toimintamalli varmasti edellyttää, että teemme yksityiskohtaisemman suunnitelman eikä se ole yhtään huono juttu. En kuitenkaan usko, että meillä mikään kovin paljon muuttuu, tuumii Elintarviketyöläisten liittoon SEL:iin kuuluva Koivisto.

Pirjo Pajunen