Tässä taloudellisessa tilanteessa kannattaa lähteä neuvottelemaan työllisyys- ja kasvusopimuksen pohjalta, arvioivat ay-raatilaiset, vaikka palkankorotukset eivät olekaan häävit. Työttömyysturvan parannukset olivat monen mielestä parasta antia.

Pirkko Valtanen– Keskusjärjestöjen neuvottelutulos sopii tähän tilanteeseen, arvioi Metalliliiton Pirkko Valtanen, jonka työpaikalla on epävakaa tilanne kuten monilla muillakin. Palkankorotukset eivät päätä huimaa, mutta näillä mennään.

– Hyvää on, että sopimus parantaisi työttömien asemaa: Se on sokerina pohjalla.

Eniten Valtasen työpaikalla on keskusteltu arkipyhien siirrosta. Jos niistä ei tule mitään kompensaatiota, niin siirtoa pidetään suurena huononnuksena.

Pirkko Valtanen arvioi, että liittopöydässä käydään vielä melkoinen vääntö.

Jarkko Arpula AKTAKT:n Jarkko Arpula toteaa, ettei neuvottelutulosta otettu riemuiten vastaan, mutta hänen mielestään nyt on kuitenkin syytä katsoa, tuleekos siitä mitään.

– Työntekijöille tämä ei anna juuri mitään, mutta onneksi työttömyysturvaan on tulossa parannuksia. Karenssipäivien vähentäminen seitsemästä viiteen on hyvä, vaikka minusta karenssipäiviä ei pitäisi olla yhtään.

– Meillä on arvioitu, ettei liittopöydässä ole varaa ottaa yhtään huononnusta vastaan. Niissä neuvotteluissa sitten nähdään, onko työnantajan sopimishalu todellinen, arvioi Arpula, joka vielä toteaa, ettei pysty yhtään arvailemaan lopputulosta.

Helena Nieminen JHLHelena Nieminen JHL:stä on tyytyväinen lähinnä siihen, että nyt ollaan matkalla kohti sopimusta. Se on hyvä.

– Sopimus ei ole juuri herättänyt keskustelua. Porukat tuntuvat olevan odottavalla kannalla. Palkankorotukseen ei olla tyytyväisiä. Se on pieni, mutta hyvä kuitenkin, että solidaarisesti 20 euroa kaikille.

– Tässä tilanteessa minusta on hyvä, että on saatu joku ratkaisu. En lähde arvioimaan, miten liittoneuvottelut etenevät, Nieminen toteaa.

Harry Vainio PAMPAMin Harry Vainio sanoo olevansa pettynyt, mutta on kuulemma taipuvainen positiiviseen ajatteluun, kun ei sentään nollaa tarvinnut ottaa vastaan. 20 euron palkankorotus ei ole kova juttu.

– Kiinteistöpalvelualalla tämä otettiin kiitollisena vastaan, kun sentään oli euromääräinen korotus. Kaupan puolella meillä on enemmänkin pettyneet tunnelmat.

– Aikahan on mikä on ja meillä kaupassakin on näihin talkoisiin osallistuttu, varsinkin erikoistavarakaupan puolella on hiljaista.

Harry Vainio arvelee, etteivät PAMin neuvottelut ole helpot, mutta kuitenkin hän olettaa liiton pääsevän sopimukseen.

Aino Pietarinen