Suomella ei ole varaa hukata vahvaa osaamispääomaamme, mikäli aiomme jatkossakin olla edelläkävijämaa, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola linjaa. Työntekijöiden osaamisesta on huolehdittava myös nousukaudella.

- Vielä kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa oli lähes miljoona työpaikkaa, johon riitti peruskoulun suorittaminen. Tällä hetkellä tällaisia työpaikkoja on enää vain kolmannes tuosta määrästä. Jo tämä osoittaa selkeästi sen, että vaatimustaso työelämässä on kasvanut huimasti viime vuosina.

Huutola muistuttaa, että elinikäinen oppiminen ei saa jäädä pelkäksi ylätason juhlapuheeksi.

- Ei ole liioiteltua sanoa, että monipuolinen osaaminen turvaa työllisyyden ja on näin ollen myös parasta mahdollista työttömyysturvaa.

Huutola patistaa työnantajia ja poliitikkoja kiinnittämään erityistä huomiota talouden pullonkauloihin kuten asuntopulaan, joka vaikeuttaa muuttamista työn perässä.

Erityisen huolissaan Matti Huutola on koulutuksen – varsinkin toisen asteen koulutuksen – todella rajuista leikkauksista.

- Koulutuksessa joustavat opinpolut ja oppilaitosrajojen madaltaminen on myös yksi keskeinen näkökulma, kun huolehdimme siitä, että yrityksillä on ammattitaitoista väkeä jatkossakin käytettävissä.

Huutola vieraili Turussa perjantaina tutustumassa positiiviseen rakennemuutokseen. Hän vieraili muun muassa Turun telakalla.