SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta oudoksuu EK:n puheenjohtajan kommentteja liian korkeasta palkkatasosta. Uusimmat selvitykset osoittavat Suomen kilpailukyvyn parantuneen selvästi suhteessa muihin maihin.

– Kovasti ihmetyttää, miten palkat ovat työnantajien mielestä koko ajan 10–15 prosenttia liian korkeat. Täsmälleen samoista numeroista puhuttiin pari vuotta sitten ennen kuin kiky-sopimusta ryhdyttiin tekemään.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) mukaan yksikkötyökustannukset alenevat tänä vuonna Suomessa yhteensä prosentilla, kun ne euroalueella nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia.

Suhteessa Saksaan Suomen kilpailukyky paranee jopa seitsemän prosenttia vuosina 2013–2018.

– Nyt odotamme yrityksiltä investointeja ja työpaikkoja, ne toimivat paremmin kuin jatkuva palkkadumppaus. Toki palkkamaltille on edelleen tarvetta, mutta palkansaajien tekemiä uhrauksia nollakorotuksineen ja kikyineen ei saisi vähätellä, Kaukoranta huomauttaa.

EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila sanoi Helsingin Sanomien sunnuntaina ilmestyneessä haastattelussa, että suomalaisten palkat ovat liian korkeita ja työehtosopimusten sijaan palkoista tulisi sopia aina paikallisesti työpaikoilla.